Champinjoncrêpes

Crêpes passar fint till påsk! En äggrätt och härlig fyllning av svampstuvning och spetsad med ädelost. Kan det bli bättre som buffémat?

Du behöver

Pannkakor

  • 2½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 3 msk smör

Svampstuvning

  • 350 g färska champinoner
  • 25 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 50 g ädelost
  • 1 tsk salt
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 dl riven ost

Gör så här:

Smöra en ugnsfast form.

Vispa samman ingredienserna till pannkakssmeten och låt den stå och svälla cirka 15 minuter. Stek sedan tunna pannkakor i smör eller olja. Låt dem svalna något innan du fyller dem.

Gör svampstuvningen såhär:

Skiva svampen och smörfräs den tills den fått fin färg. Strö över mjölet och späd med grädde och crème fraiche. Låt stuvningen koka upp, späd med mjölken och låt sedan koka tills den tjocknat. Smula ner osten och låt den smälta under omrörning. Smaka av med salt och vitpeppar.

Låt stuvningen svalna lite och lägg sedan en sked stuvning på vare pannkaka, rulla ihop och lägg den i formen med öppningen nedåt.

Värm ugnen till 200 grader.

Strö ost över crêpesen och gratinera i cirka 15 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg. Servera varma.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lyxig risotto

Krämig räkrisotto

En krämig risotto är tveklöst helgmat. Koka egen fond och gör god räkrisotto!

risotto.nu

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se


Sylt och saft av jordgubbar

Juni månads bästa: jordgubbarna!

Vårt paradbär nummer ett är moget! Dags att koka hinkvis med jordgubbssylt.

Jordgubbarna hänger röda i trädgården och på självplock. Utanför alla mataffärer snubblar man över stånd, fyllda med små lådor med lockande gubbar. Passa på när de är billiga och färska och koka syltgrytan full med jordgubbssylt! Tillsammans med rabarber i sylt piggas jordgubbarna upp av syrligheten. Dessa båda godsaker i lika delar är goda i saft också. Och glöm inte att ta en paus mellan saftande och syltande, i sällskap med en skål jordgubbar och mjölk.

 kokasylt.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...