Rödbetssallad med kikärtor

En god, vegetarisk sallad som mättar både på buffén och som tillbehör till en varmrätt. Kan serveras både ljummen och kall och växer i smak om den görs en dag i förväg.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 500 g rödbetor
  • 200-250 g kokta, avrunna kikärtor (en förpackning konserverade)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 buljongtärning
  • 1 citron
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Skala och skär rödbetorna i klyftor eller stora bitar. Skala och klyfta löken. Finhacka vitlöksklyftan. Riv skalet av halva citronen. Pressa saften och spara det tillsammans med raspet. Häll av kikärtorna och spola dem i kallt vatten (om du använder konserverade).
Koka upp vatten och lägg i rödbetorna och buljongen. Koka mjuka i cirka 15 minuter. Häll av kokvattnet och blanda ner oljan och citronsaft och rasp.
Fräs löken och vitlöken i lite olja i en panna. Löken ska bli mjuk men inte falla samman. Låt svalna.
Blanda nu samman alla ingredienserna och smaka av med svartpeppar och salt innan salladen läggs upp i serveringsskål. Låt gärna salladen stå några timmar innan den serveras så smakar den ännu bättre.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Hembakat

Baka bättre bröd!

Hembakat bröd lyfter middagen till en ny nivå. Prova grahamsbröd som får gästerna att jubla!

hembakatbrod.se

Omelett

Säg omelett!

Vad sägs om snabbmat till helgen? Skippa hamburgaren och laga en mättande omelett!

omelettrecept.se


Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

Visst kan det vara gott med en välgjord köttfärssås. Men du kan lätt använda färs för att locka fram andra smaker om du väljer kött från rådjur eller älg. Viltfärsbullar är gott både tillsammans med potatis och som tillbehör till soppa och ett gott bröd. Gör du viltfärslimpa höjder du nivån på köttfärslimpan och får en rätt som fungera fint både som varmrätt och kallskuren på buffén. Prova den tillsammans med kapris på hembakat knäckebröd!

 helgmenyn.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...