Rödbetssallad med kikärtor
En god, vegetarisk sallad som mättar både på buffén och som tillbehör till en varmrätt. Kan serveras både ljummen och kall och växer i smak om den görs en dag i förväg.
Du behöver
Receptet är för 4-6 personer.
- 500 g rödbetor
- 200-250 g kokta, avrunna kikärtor (en förpackning konserverade)
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1 buljongtärning
- 1 citron
- 2 msk rapsolja
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skala och skär rödbetorna i klyftor eller stora bitar. Skala och klyfta löken. Finhacka vitlöksklyftan. Riv skalet av halva citronen. Pressa saften och spara det tillsammans med raspet. Häll av kikärtorna och spola dem i kallt vatten (om du använder konserverade).
Koka upp vatten och lägg i rödbetorna och buljongen. Koka mjuka i cirka 15 minuter. Häll av kokvattnet och blanda ner oljan och citronsaft och rasp.
Fräs löken och vitlöken i lite olja i en panna. Löken ska bli mjuk men inte falla samman. Låt svalna.
Blanda nu samman alla ingredienserna och smaka av med svartpeppar och salt innan salladen läggs upp i serveringsskål. Låt gärna salladen stå några timmar innan den serveras så smakar den ännu bättre.