Gravad lax

Ett enkelt och gott grundrecept på gravad lax. Det är inte bara fantastiskt mycket godare än köpt gravlax, det är löjligt enkelt också!

Du behöver

Receptet är för 6-10 personer.

  • En laxsida, 1-1 1/2 kg
  • 4 msk grovt salt
  • 5 msk socker
  • 1-2 dl hackad dill
  • 1 msk vitpepparkorn
  • färsk dill till dekoration

Gör så här:

Det brukar vara lagom att grava en hel laxsida åt gången. Bena ur laxen om den inte är rensad. Skinnet ska sitta kvar.

Laxen som används ska ha varit fryst i minst tre dygn. Tina den sedan långsamt i kylskåp.

Torka av fisken med hushållspapper.

Blanda samman salt, socker, dill och vitpepparen i en skål. Klappa in blandningen på båda sidor av laxköttet.

Lägg laxen i en plastpåse stor nog att rymma laxsidan och pressa ut luften innan du knyter igen påsen.

Lägg nu laxsidan i kylskåp 2-3 dygn beroende på vilken smak och konsistens du vill ha. Vänd laxen varje dag. Efter två dygn har det bildats mycket vätska i påsen - häll av den.

När du är nöjd med smaken på laxen skapar du av kryddorna, låter den rinna av och skär den i tunna skivor på snedden med en vass kniv med tunnt blad.

Dekorera med färsk dill och servera kall på buffé eller till förrätter.

Gravad lax håller minst en vecka i kylen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Solmogna bär i smulpaj

Den enklaste vägen till somrig fika stavas smulpaj. Under ett smuligt täcke är det gott med allt från syrliga krusbär till saftiga jordgubbar!

smulpaj.se

Bakapizza

Snabbare pizza

Pizza till fredagsmyset? Det finns knep som gör pizzan klar på nolltid!

bakapizza.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...