Ost- och brödgratäng

Härligt krispig yta och stark smak av en bra ost och basilika gör den här gratängen till en uppskattad sidorätt.

Du behöver

  • 300 g ljust eller medelgrovt bröd, gärna surdegsbröd med skorpa
  • ca 30 g smör
  • 1 1/2 dl riven, stark ost
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk finhackad färsk basilika eller 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Gör så här:

Förbered gratängen ett par timmar i förväg.

Skär brödet i 2-3 cm tjocka skivor. Bred smör på brödskivorna. Dela grovt i tärningar. Smörj en ugnsfast form som rymmer cirka 1 liter.  Blanda tärningarna med den rivna osten i formen. Vispa upp äggen och vispa ner mjölk, basilika eller senap, salt och peppar och fortsätt vispa någon minut. Slå blandningen över brödtärningarna och ställ i kylen. Låt stå i 2-3 timmar.

Sätt ugnen på 175 grader. Grädda gratängen i cirka 35 minuter eller tills ytan fått fin färg och fyllningen stannat. Servera genast.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se

Frukostbullar

Frukostbullarna som får dagen att lyfta!

Nybakat på morgonen är en skön start på dagen. Prova lättbakade rågbullar till morgonkaffet.

frukostbullar.se


Kyckling

Citrongrillad

Citron och timjan kan aldrig bli fel. Servera citronkyckling, där honung och timjan ger smak.

Helgrillad kyckling är för många en självklar helgrätt. I dag finns det både svenskuppfödd och kravmärkt kyckling att köpa på många orter. På så sätt kan du styra över kvalitén på djuruppfödning. Dessutom blir den så mycket godare än färdigköpt! Att laga kyckling i ugn är tacksamt och brukar bli bra. Laga helstekt kyckling med yoghurt eller prova ett gott recept på citronkyckling med timjan.

Den som inte har tid utan behöver kortare tid i ugn väljer ostgratinerad kyckling eller kanske baconlindad dragonkyckling.

Smakfull helg önskar pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...